امروزه کلمۀ کوچینگ را بسیار میشنویم و یکی از کلمات پرسرچ درگوگل است. در مقاله کوچینگ چیست به بررسی کوچینگ پرداختیم؛ اما شاید این سوال برای شما هم به وجود آمده باشد که کوچینگ، چه تفاوتی با تدریس، منتورینگ و مشاوره دارد؟ در ادامه به طرز فکر کوچینگ و تفاوتهای کوچینگ با مشاوره، تدریس و منتورینگ میپردازیم. با ما تا انتهای مقاله کوچینگ چه نیست؟ + تفاوتها و شباهتها با مشاوره، آموزش و منتورینگ همراه باشید.
طرز فکر یک کوچ در جلسات کوچینگ
یکی از اصلیترین و اساسیترین طرز فکرهای کوچ، توانمند بودن مراجع یا کوچی است. فلسفه کوچینگ میگوید که هر شخص متخصص زندگی و مسئله خویش است. کوچی میتواند خودش راهحل اختصاصی خود را پیدا کند. بنابراین تنها لازم است که کوچ، با شنیدن فعال و ارائه بازخوردهای موثر، یک روند خلاقانه ایجاد کند تا کوچی به نسخۀ اختصاصی خودش دست یابد.
جلسه کوچینگ برای مراجع است و کوچها میآموزند که بیشتر گوش بدهند و کمتر صحبت کنند. در جلسات کوچینگ حدوداً ۸۰ درصد مراجع و ۲۰ درصد کوچ صحبت میکنند .
کوچی مالک جلسه است. در واقع کوچ در نقش مدیر جلسه، همسفر کوچی خواهد شد؛ تا کوچی در یک سفر خلاقانه کوچینگی، به آگاهیهایی جدید و پاسخ اختصاصی خودش برسد.
در طرز فکر یک کوچ، قضاوت و پیش داوری هیچ جایگاهی ندارد. کوچ در جلسات کوچینگ، آیینهای خواهد شد که کوچی بتواند خود و مسئلهش را بهتر و واضحتر ببیند.
تفاوت کوچینگ با مشاوره
مشاور به مراجعان خود کمک میکند تا بر اشتباهات، مشکلات، محدودیتها و موانع خود غلبه کنندو این موارد در گذشته رخ داده و تاثیرات آن در زمان حال فرد را اذیت میکند. در جلسات مشاوره، مشاور با استفاده از دانش و تجربه خود، مشکلات مراجع را تشخیص داده و ریشهیابی میکند. مشاور توصیهها و راهکارهایی متناسب با شرایط مراجع به او ارائه میدهد. مشاوران میتوانند در مسیر اجرای راهحلها و غلبه بر مشکلات و چالشها، همراه و حامی مراجعان باشند.
در کوچینگ برعکس مشاوره تمرکز بر زمان حال و آینده است. کوچ به شما راهکار نمیدهد بلکه این خود کوچی است که در جلسات کوچینگ، به صورت خودجوش راه حل متناسب با خودش را تولید میکند.
تفاوت کوچینگ و آموزش
در آموزش، هدف و تمرکز مدرس بر ساخت یک پل و عبور شما از آن است. مدرس یک برنامه آموزشی متناسب با مخاطبانش طراحی و مدون میکند. او با ارائه دانش، ایجاد مهارت، تقویت انگیزه و بهبود محیط، پلی بین وضعیت فعلی و مطلوبتان ایجاد میکند؛ تا بتوانید با عبور از آن، به وضعیت مطلوبتان دست یابید.
کوچینگ میتواند یک ابزار تعاملی عالی برای مدرسان باشد. یک مدرس با کوچینگ میتواند با مخاطبان خود ارتباط بهتری ایجاد کند و آموزشی اثربخشتر داشته باشد.
کوچینگ برخلاف آموزش بر اساس یک برنامه از قبل تدوین شده رخ نمیدهد. همچنین کوچ در جلسات کوچینگ معمولا علم و تجربه خود را در اختیار مراجع قرار نمیدهد.
کوچینگ و منتورینگ
برخی از کوچها بخش منتورینگ نیز در بسته خدماتی خود دارند. برای مثال بیزینس کوچها معمولاً یک بخش کوچینگ و یک بخش منتورینگ دارند؛ تا اثربخشی هرچه بهتر و بیشتری برای مراجع خود داشته باشند.
منتور یک راهنما است که براساس تجربیات خود به منتی یا مراجع خود کمک میکند تا مسئلهاش را حل کرده و به اهدافش دست یابد. در جلسات منتورینگ، منتور به سوالات افراد پاسخهایی صریح، روشن و راهبردی میدهد؛ و از موفقیتها و شکستها و واکنشهایش میگوید. در حالی که کوچ در یک گفتگوی خلاقانه و طرح مسأله، به کوچی کمک میکند تا خود ابعاد ناشناخته ذهنش را بشناسد و به راه حلش دست یابد.
جلسه منتورینگ آینده محور است. منتور در جلسه منورینگ بر توسعه فردی و حرفهای و گستردهتر ساختن دیدگاه فرد متمرکز است. کوچینگ بر زمان حال تمرکز دارد. هدف کوچینگ، رسیدن کوچی به آگاهی و پاسخ سوالی است که اکنون دغدغهش میباشد. کوچینگ بر تعیین هدف، مدیریت تغییر و ایجاد نتایج متمرکز است.
هم کوچینگ و هم منتورینگ به شما کمک میکنند تا با مسائل و چالشها، به شکلی موثرتر مواجه شوید. توجه داشته باشید که نه کوچینگ و نه منتورینگ، نمیتوانند راه حل نهایی و صددرصدی را به شما بدهند. بنابراین بهتر است با توقع و انتظاراتی متناسب وارد جلسه شوید. راهحل را با توانمندیها، استعدادها، علایق، موانع، محدودیتها، اهداف، نقاط ضعف و قوت و سایر موارد موثر، شخصیسازی کنید. به این شکل شما به یک یک استراتژی رشد و پیشرفت اختصاصی خود میرسید.
کوچینگ چیست
کوچینگ سفری پر از آگاهی در جهت شکوفایی و دستیابی به خود و زندگی مطلوبتر است. کوچها معتقدند که انسانها برای دستیابی به موفقیت و افزایش رضایتمندی از زندگی، به چیزی بیش از دانش و تجربه نیاز دارند. در کوچینگ اعتقاد بر آن است که کوچی خود پاسخ پرسشها و مسائلش را دارد. کوچ الزاماً نیاز به تخصص قابل توجهی در زمینه مورد کوچینگ ندارد و تمام تمرکز کوچ در طول جلسه، این است که به کوچی کمک کند تا پتانسیلهایش را آزاد کند. کوچ فعالانه گوش میدهد و با پرسشهایی موثر، به کوچی کمک میکند تا خود راهکاری برای مشکلاتش بیابد.
جمع بندی
آموزش، مشاوره، منتورینگ و کوچینگ، هر یک به شکلی به شما کمک میکنند تا بتوانید رشد کنید و به اهداف زندگی شخصی و حرفهایتان دست یابید. این شما هستید که باید متناسب با خواستهها و نیازهایتان، انتخابی متناسب از بین این موارد داشته باشید. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و در اتخاذ تصمیمات برای شما موثر واقع شود. منتظر پیشنهادات و نظرات شما در کامنتها هستیم.